top of page

Η Παραγωγή Γαρίδων Και Το Αρνητικό Αντίκτυπο Που Έχει Στο Περιβάλλον.

  • Marilyn Poly
  • 13 Φεβ 2017
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Οι γαρίδες αποτελούν ένα προϊόν που καταναλώνεται αστραπιαία τις τελευταίες δεκαετίες. Κύριο γνώρισμα τους η γευστική απόλαυση που χαρίζουν, η χαμηλή τους τιμή και η ευκολία στο μαγείρεμα. Από που προέρχονται όμως? Πως καλλιεργούνται και ποια η διαδικασία που ακολουθείται ώσπου να καταλήξουν στο πιάτο μας?


Οι μεγαλύτερες υδατοκαλλιέργειες γαρίδας βρίσκονται στην Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ, Βραζιλία, το Εκουαδόρ και το Μπαγκλαντές. Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η πρόκληση σοβαρής περιβαλλοντικής ρύπανσης και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εντατική παραγωγή γαρίδων.

Η παγκόσμια παραγωγή γαρίδας σήμερα φτάνει στα 1.3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.Οι ποσότητες αυτές ζητούνται από χώρες εξαγωγής όπως Μπαγκλαντές, Εκουαδόρ κτλ. Οι αυξήσεις των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να ζητούνται προς πώληση σε προτηγανισμένο στάδιο ή έτοιμες για φάγωμα.

Το οικονομικό όφελος από την εξαγωγή γαρίδας έχει αντίκτυπο πάνω στη γεωργία και όχι μόνο. Η υποβάθμιση των παράκτιων κοινοτήτων και η αδυναμία των τοπικών οικοσυστημάτων να επανακάμψουν, συνδράμουν στη περαιτέρω εξαφάνιση απειλούμενων ειδών.Υπολογίζοντας το κόστος όλων των πιο πάνω, το κόστος παραγωγής της γαρίδας υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των γαρίδων που πωλούνται στην δύση.


Η βιομηχανία παραγωγής αποφλοιωμένης γαρίδας είναι η λιγότερο βιώσιμη μεταξύ άλλων. Η εντατική καλλιέργεια γαρίδας επηρεάζει την ποιότητα υδάτων με την περίσσεια θρεπτικών συστατικών τα οποία απορρέουν στην θάλασσα και προκαλούν θανάτους στα θαλάσσια υδρόφυτα - φύκη. Παράλληλα προκαλείται όξυνση του εδάφους και έκκληση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις διαδικασίες εκτροφής της γαρίδας.

Τα τελευταία χρόνια το θέμα αυτό έχει ευαισθητοποιήσει πολλές ομάδες με στόχο την μείωση της κατανάλωσης γαρίδας.

Η κύρια δυσκολία προβολής των επιπτώσεων της παραγωγής γαρίδας στο κοινό σε τριτοκοσμικές χώρες έχει να κάνει με το ότι η βιομηχανία είναι στα χέρια διεφθαρμένων εταιρειών που στοχεύουν μόνο στο κέρδος τους.

Στόχος του καθενός μας θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της κατανάλωσης γαρίδας από αειφόρες και παραδοσιακές μικρές καλλιέργειες. Γαρίδες με αυστηρές προδιαγραφές πιστοποίησης από το Aquaculture Stewardship Council (ASC) αποτελούν ανεξάρτητο μέσο απόδειξης της συμμόρφωσης ενός προμηθευτή με την αειφόρα γεωργία.




Πηγή: Theecologist.org, Worldwildlife.org, Environmentalhealthnews.org


Commentaires


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© ESVN TOGETHER CYPRUS 2016

bottom of page