top of page

20.000 Δέντρα Ξαναζωντανεύουν Τη Σολιά

  • Andreas Angeli
  • 5 Οκτ 2016
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

Η καμένη γη που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα σε δύο μέτωπα στα δάση Σολέας και Αργάκας, τον περασμένο Ιούνιο, άρχισε να αποκαθίσταται ενώ σύντομα αρχίζει και η αναδάσωση των περιοχών.


Μιλώντας στον «Φ», ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Τάκης Τσιντίδης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στις δύο περιοχές και έχουν ολοκληρωθεί σε βαθμό 50% - 60%. Παράλληλα, ανέφερε ότι εντός Οκτωβρίου αρχίζουν οι διαδικασίες για αναδασώσεις. Αρχίζει η σπορά, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί οι φυτεύσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2016. Συγκεκριμένα, θα γίνει σπορά περίπου 2.000 kg σπόρου τραχείας πεύκης, καθώς και φύτευση 15.000- 20.000 βωλόφυτων διαφόρων αυτόχθονων δασοπονικών ειδών.


Μεγάλη είναι και η συνεισφορά των εθελοντών για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, αλλά και για χορηγούς / δωρητές, καθώς και από μεγάλα οργανωμένα σύνολα για προσφορά εργασίας από τα μέλη του προσωπικού τους ή άλλες ομάδες. Ανάλογα με την ευχέρεια του Τμήματος Δασών οι εργασίες μπορούν να γίνουν και τα Σαββατοκύριακα και υπό προϋποθέσεις ακόμα και τις αργίες. Μπορούν επίσης να συνεισφέρουν και μικρότερες ομάδες εθελοντών από 5 έως 10 άτομα, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν για 5 ώρες την ημέρα, σε εργάσιμες ώρες για τη δημόσια υπηρεσία.


Η επικοινωνία των εθελοντικών μονάδων μπορεί να γίνεται με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, τον Επίτροπο Εθελοντισμού, την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, τις κοινότητες που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, τον Φιλοδασικό Σύνδεσμο και το Τμήμα Δασών.


Οι εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Δάσους Αδελφοί, που κάηκε από την πυρκαγιά της Σολέας, άρχισαν από τις 11 Ιουλίου με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διάθεση του καμένου ξύλου, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, αναδάσωση / αναγέννηση του δάσους, διαχείριση άλλων στοιχείων της βιοποικιλότητας και άλλων σημαντικών στοιχείων.


Η πυρκαγιά της Σολέας εκδηλώθηκε στις 19 Ιουνίου και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 22 Ιουνίου 2016. Κάηκαν 17,03 km2 κρατικό Δάσος και 1,54 km2 ιδιωτική γη. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 1,13% της συνολικής έκτασης των κρατικών δασών της Κύπρου. Ο όγκος της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται στα 115.000 m3.


Φυσική αναγέννηση του δάσους

Στο 71,54% της καμένης έκτασης του Δάσους Αδελφοί η βλάστηση θα επανεγκατασταθεί μέσω της φυσικής αναγέννησης του δάσους, δηλαδή από σπόρους που διαθέτει το οικοσύστημα και από πρεμνοβλαστήματα/αναβλαστήματα για ορισμένα από τα φυτικά είδη της περιοχής. Στο 11,22% θα εφαρμοστεί σπορά κατά θέσεις, στο 9,52% θα εφαρμοστεί ευρυσπορά, στο 1,22% θα γίνει διάνοιξη λάκκων και θα φυτευτούν βωλόφυτα και τέλος στο 2,38% της καμένης έκτασης, θα γίνει καλλιέργεια υφιστάμενων αναβαθμίδων και θα πραγματοποιηθεί σπορά ή φύτευση. Σημειώνεται ότι στο 4,12% της καμένης έκτασης, ο ανώροφος των συστάδων που αποτελείται από την τραχεία πεύκη δεν έχει καεί.


Αποκαθίστανται τα «Λημέρια της ΕΟΚΑ»

Για την αποκατάσταση της πανίδας, των στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των υποδομών αναψυχής προτείνεται σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η παρακολούθηση της αναβλάστησης του υποπληθυσμού του σπάνιου ενδημικού φυτού Crocus hartmannianus (Κρόκου του Χάρτμαν), η διατήρηση δέντρων που έχουν καεί και φέρουν φωλιές αρπακτικών, η τοποθέτηση ποτίστρων και τεχνητών φωλιών για πουλιά και νυχτερίδες, η δημιουργία θέσεων τροφής, η κατασκευή και συντήρηση υφιστάμενων ξερολιθιών, η τοποθέτηση εντομοπαγίδων, η περιποίηση του αιωνόβιου «Δρυ του Λαόνα», η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν τα «Λημέρια της ΕΟΚΑ» και η αποκατάσταση των δύο γραμμικών μονοπατιών μελέτης της φύσης που καταλήγουν σε αυτά.


Αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά

Για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, καθώς και για τη μείωση των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων, θα κατασκευαστούν στην περιοχή: α) 135 φράγματα από λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (Gabions), β) 1.000 κορμοφράγματα, γ) 10 αναχώματα, δ) 400 m νέων ξερολιθιών και συντήρηση άλλων 50 m υφιστάμενων ξερολιθιών, ε) 5 φράγματα από δέματα αχύρου και στ) 15.000 m κορμοδέματα. Θα γίνει επίσης εδαφοκάλυψη 31 ha με την υλοτομία και τη ρίψη δέντρων στο έδαφος και εδαφοκάλυψη 2,2 ha με φυτικές ίνες και υδροσπορά. Επιπρόσθετα, θα διανοιχθούν 2.000 m μικρού αύλακα σε πλαγιές και θα τοποθετηθούν λίθοι στην κατάντη του πλευρά. Κατά τη διετία 2017-2018, αναμένεται να πραγματοποιηθεί καθ’ ύψος προσθήκη 500 m3 λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων, σε φράγματα (Gabions) που θα κατασκευαστούν το 2016.


Δασική πυρκαγιά στην Αργάκα

Η πυρκαγιά της Αργάκας εκδηλώθηκε στις 18 Ιουνίου και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 19 Ιουνίου 2016. Κατέκαψε 751 ha του κρατικού Δάσους Πάφου και ιδιωτική γη έκτασης 0,1 ha. Η έκταση αυτή αντιστοιχεί στο 0,50% της συνολικής έκτασης των κρατικών δασών της Κύπρου. Ο όγκος της καμένης ιστάμενης ξυλείας υπολογίζεται στα 15.000 m3.

Για την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, καθώς και τη μείωση των αναμενόμενων πλημμυρικών φαινομένων θα κατασκευαστούν στην περιοχή:37 φράγματα από λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (Gabions), 300 κορμοφράγματα, 2 αναχώματα, 6.000 m κορμοδέματα, 200 m ξερολιθιών και 550 m κυλινδρικό δίκτυ πληρωμένο με άχυρο ή οργανική ουσία.

Θα γίνει επίσης εδαφοκάλυψη 4 ha με την υλοτομία και τη ρίψη δέντρων στο έδαφος και θα διανοιχθούν 10.000 m μικρού αύλακα σε πλαγιές και θα τοποθετηθούν λίθοι στην κατάντη του πλευρά. Τέλος, κατά τη διετία 2017-2018, αναμένεται να πραγματοποιηθεί καθ’ ύψος προσθήκη 100 m3 λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων, σε φράγματα (Gabions) που θα κατασκευαστούν το 2016.

Στο 4,62% της καμένης έκτασης του Δάσους Πάφου η βλάστηση θα επανεγκατασταθεί μέσω της φυσικής αναγέννησης του δάσους. Στο 24,45% θα εφαρμοστεί σπορά κατά θέσεις, στο 12,01% θα εφαρμοστεί ευρυσπορά, στο 2% θα καλλιεργηθούν υφιστάμενες αναβαθμίδες, θα γίνει διάνοιξη λάκκων και θα φυτευτούν βωλόφυτα, στο 49,36% της καμένης έκτασης θα γίνει καλλιέργεια υφιστάμενων αναβαθμίδων και θα πραγματοποιηθεί σπορά και στο 6,74% της καμένης έκτασης θα γίνει καλλιέργεια υφιστάμενων στενών λωρίδων και θα πραγματοποιηθεί σπορά. Στο 0,23% της έκτασης θα γίνουν χειρισμοί αμιγούς ευκαλυπτώνα. Σημειώνεται ότι μόνο στο 0,59% της καμένης έκτασης, ο ανώροφος των συστάδων που αποτελείται από την τραχεία πεύκη, δεν έχει καεί. Για την επίτευξη των πιο πάνω θα γίνει σπορά περίπου 3200 kg σπόρου τραχείας πεύκης, καθώς και φύτευση 7000 βωλόφυτων διαφόρων αυτόχθονων δασοπονικών ειδών.



Πηγή : Philenews.com


Kommentarer


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© ESVN TOGETHER CYPRUS 2016

bottom of page