top of page

Παγκόσμια Μέρα Δημοκρατίας

  • Marilyn Poli
  • 14 Σεπ 2016
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Η Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) από το 1997, ενώ από το 2007 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.


Ο εορτασμός στοχεύει στην ανάδειξη των αξιών που αντιπροσωπεύει η Δημοκρατία, μέσα από σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών από κράτη και πολίτες.


«Η υλοποίηση των στόχων πρέπει να υποστηρίζεται από μια ισχυρή και δραστήρια κοινωνία των πολιτών, που περιλαμβάνει τους αδύναμους και το περιθωριοποιημένους. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ελευθερία της κοινωνίας των πολιτών να λειτουργήσουμε και να κάνουμε αυτό το θεμελιώδες έργο. Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, αφήστε μας να αφιερώσουμε στον εαυτό μας τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια για όλους. "- Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν


Η δημοκρατία αποτελεί μια πρόκληση σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται με την οποία κρίνεται το παρόν ενώ παράλληλα διδασκόμαστε από το παρελθόν και ονειρευόμαστε το μέλλον της δημοκρατίας. Πολλοί νέοι διερωτώνται για το αν οι υπάρχουσες πολιτικές διαδικασίες είναι επαρκείς για να εκφράσουν τις προσδοκίες τους και με ποιους τρόπους μπορεί να αλλάξει το σύστημα ώστε να λειτουργεί πιο βέλτιστα το δημοκρατικό πολίτευμα. Ιδιαίτερα σήμερα με την ψηφιακή επανάσταση της νέας εποχής θα μπορούσαν να επέλθουν αδιαμφισβήτητα αλλαγές στις ευκαιρίες συμμετοχής στα κοινά.


Η 15η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στην δημοκρατία, στην έκφραση της και στην συνέχιση του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι άλλων πολιτευμάτων όπως η ολιγαρχία ή η δικτατορία. Μέχρι στιγμής από την χαραυγή του 21ου αιώνα έχουν συγκλονίσει ολόκληρη την υφήλιο συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα τα οποία απείλησαν πολλές φορές την δημοκρατική και ελεύθερη έκφραση του ατόμου.


Με την απογοήτευση μεγάλης μερίδας της νεολαίας στα ύψη λόγω της ανεύθυνης πολιτικής στάσης των κυβερνώντων, γίνεται όλο και πιο αισθητή η επιδίωξη για ριζική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης. Η αβεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης και η ανεργία συνεχίσουν να ταλανίζουν την αφοσίωση των πολιτών στην δημοκρατία καθώς οι πολιτικοί που κυβερνούν στην Ευρώπη δεν φέρνουν ουσιαστικές αλλαγές όσες φορές και να αλλάξουν τα πρόσωπα στις εκάστοτε κυβερνήσεις.


Καλούνται σήμερα τα πολιτικά κινήματα, η βουλή και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα να προσχωρήσουν ένα κομμάτι της πολιτικής στις νεότερες γενιές, με το οποίο θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά για θέματα που τους αφορούν όπως ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση. Η επίτευξη περισσότερης δημοκρατίας θα γίνει εφικτή μόνο εάν οι πολιτικοί ηγέτες πάρουν στα σοβαρά τις ανάγκες των πολιτών για μεγαλύτερη συμμετοχή στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων και βάζοντας ένα τέρμα στην αδιαφάνεια.



Πηγή: Sansimera.gr , UN.org


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© ESVN TOGETHER CYPRUS 2016

bottom of page