top of page

Δήμος Δερύνειας

  • 7 Αυγ 2016
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Ο Δήμος Δερύνειας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, πολύ κοντά στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.


Η Δερύνεια δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την τουρκική εισβολή του 1974. Το 75% της περιοχής της είναι κατεχόμενο ενώ πολύ βαρύς ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε κατά την τουρκική εισβολή. 15 Δερυνειώτες, νέοι και παιδιά βρίσκονται στο μακρύ κατάλογο των Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων. Στην κατεχόμενη περιοχή του Δήμου μας βρίσκεται η ενορία της Κάτω Δερύνειας, η παραλία της, η καλύτερη καλλιεργήσιμη γη, η Βιομηχανική Ζώνη κ.ά.

Ο πληθυσμός της Δερύνειας ανέρχεται σήμερα στις 8.000 κατοίκους. Ο Δήμος μας συνορεύει με τους Δήμους Αμμοχώστου, Παραλιμνίου και Σωτήρας και τις Κοινότητες Φρενάρου και Αγίου Γεωργίου Αχερίτου – Βρυσούλων.


Παρόλο που οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής παρεμπόδισαν την πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου τόσο οικονομικά, όσο εμπορικά και τουριστικά, εντούτοις χάρη στην προοδευτικότητα και εργατικότητα των κατοίκων της και τις προσπάθειες των εκάστοτε Τοπικών Αρχών και Οργανωμένων Φορέων του Δήμου έγινε κατορθωτό η Δερύνεια να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι κάτοικοι του Δήμου είναι αγρότες ή απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, το εμπόριο, τη μεταποίηση και τη βιοτεχνία. Οι αγρότες ασχολούνται με την καλλιέργεια πρώιμων λαχανικών και κυρίως με την καλλιέργεια της φράουλας. Η Δερύνεια έχει δημιουργήσει παράδοση, κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή φράουλας και καλύπτει το 60% της παγκύπριας παραγωγής. Στο γεγονός αυτό δίδεται μεγάλη σημασία και κάθε 2 χρόνια, περί τα μέσα Μαΐου, διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας που προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, ντόπιων και ξένων. Στον τομέα του Πολιτισμού η Δερύνεια έχει δημιουργήσει και διατηρεί μεγάλη παράδοση. Κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες Κοινότητες που ίδρυσαν χορευτικά, θεατρικά και μουσικά σχήματα. Στον τομέα επίσης του αθλητισμού η Δερύνεια έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες. Το Αθλητικό Σωματείο «Αναγέννηση» που ιδρύθηκε το 1920, κατατάσσεται ανάμεσα στα ιστορικότερα σωματεία της Κύπρου, διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου και πετόσφαιρας ανδρών και γυναικών. Ο Εθνικός Σύλλογος «Δημητράκης Χριστοδούλου» διατηρεί ομάδα futsal. Η Δερύνεια έχει αναδείξει αθλητές παγκύπριας και παγκόσμιας εμβέλειας με μεγάλες επιτυχίες σε αγώνες στίβου και σκοποβολής. Η προσφορά της Δερύνειας είναι επίσης μεγάλη στους Εθνικούς Αγώνες. Γαλουχημένοι με τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας νέοι της, ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις της μικρής μας πατρίδας έχουν προσφέρει τη ζωή τους στους αγώνες για την ελευθερία της. Η Δερύνεια διαθέτει αρκετά μνημεία, αξιοθέατα και σημεία αναφοράς, όπως Βυζαντινές Εκκλησίες, Λαογραφικό Μουσείο, Μνημεία Ηρώων, Υπαίθριο Αμφιθέατρο, Αθλητικό Κέντρο, Δημοτικό Πάρκο, Δημοτικό Μέγαρο, το Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου. Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δερυνειώτες με την ημικατοχή και τον ημιεγκλωβισμό η αγωνιστικότητα τους για πρόοδο και ανάπτυξη τους ώθησε στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από Συμβούλιο Βελτιώσεως που λειτουργούσε μέχρι την 6η Ιανουαρίου 1994 αναβαθμίστηκε σε Δήμο ύστερα από δημοψήφισμα που έγινε στις 6 Ιουνίου 1993 και ποσοστό 74,70% των κατοίκων ψήφισε υπέρ της αναβάθμισης της Κοινότητας σε Δήμο.


Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Δερύνειας κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Βρείτε τον Δήμο Δερύνειας στο Facebook


Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Twitter - Black Circle

© ESVN TOGETHER CYPRUS 2016

bottom of page